מיקוריזה ; מה קיבלתם והוראות שימוש
מיקוריזה (מיוונית: מיקו - פטריה, ריזה - שורש), היא תוצר סימביוזה (שיתוף פעולה מטיב) בין כורי התפטיר (שהוא עיקר הגוף של הפטריה) לבין שורשי צמחים. פטריות רבות מקיימות קשר מסוג זה, והקשר תורם לשני הצדדים (הן לפטריה והן לצמח). הפטריה נהנית מספיגת סוכרים מהצמח הפונדקאי (הצמח שעל שורשיו היא ׳מתיישבת׳), וכן מתוצרי פוטוסינתזה אחרים כמו עמילן, ליפידים וחלבונים. הצמח מצידו עושה שימוש בתפטיר בכמה אופנים:
1. הפטריה נעבירה מינרלים מהקרקע אל הצמח באמצעות השורשים אליהם היא נקשרת, כך שלמעשה היא מגדילה את שטח הפנים של השורשים ומאפשרת להם להגיע למקורות תזונה שלא היו בהישג ידם קודם. היא משמשת הארכה של אותם שורשים. מאחר והפטריה מתפתחת בקצב מהיר בהרבה מקצב התפתחות מערכת שורשים בצמח, היא למעשה מכפילה פי כמה את מסת השורשים של הצמח תוך זמן קצר.
2. הפטריה מגדילה את זמינות המים וחומרי ההזנה. היא מגיעה למקומות רחוקים יותר בשטח פנים גדול יותר המגדיל את כמות המים והמינרלים הזמינים. בנוסף, פטריה משיגה חומרי הזנה ע״י הפרשת אינזימים שממיסים חומרים לכדי תמיסה הנספגת בפדנות התפטיר. בדרך זו הפטריה מנגישה לצמח חומרי הזנה שלא זמינים עבורו.
3. המיקוריזה מייצרת רשת של כורים בכל השכבה העליונה של הקרקע. הכורים האלו מתחברים זה לזה בצורה שלא ניצן להגיד מתי נגמר תפטיר אחד ומתחיל תפטיר אחר, וכך נוצר חיבור בין הצמחים השונים בסביבה. חיבור זה מאפשר חיזוק של הצמחים כקבוצה, ע״ תמיכה הדדית - הם מעבירים מידע אודות חוסרים ומזיקים וכן מעבירים חומרי הזנה ביניהם (במידת הצורך).
4. תנועת החומרים במיקוריזה (בעקבות הזרימה הציטופלסמית שלה) מהירה בהרבה מאשר תנועת החומרים בשורשי הצמח (בעקבות הלחץ האוסמטי שלהם), כך שלמעשה דרך המיקוריזה חומרי ההזנה עוברים מהר יותר משורש לשורש באותו הצמח, מאשר דרך אותו צמח עצמו.
5. המיקוריזה מסייעת לצמח בשיפור העמידות לתנאי עקה (מצוקה) שונים: מליחות בקרקע, יובש, תנאי מזג-אוויר קיצוניים וכו׳, וגם מספקת הגנה כנגד פתוגנים (מנגנונים של מחלה) ומחלות קרקע. אחת ההגנות המשמעותיות היא מפני פטריות קרקע אחרות התוקפות את השורש (מאחר והמיקוריזה עוטפת את מלוא השורש וכך מונעת מפטריות מזיקות לבוא במגע ישיר עימו).
בטבע שלא עבר התערבות קיים שיתוף פעולה של צמחים רבים עם פטריות מיקוריטיות וישנם סוגים רבים של פטריות כאלו. אז מדוע באזורי ההתיישבות של בני-אדם, במרחבים הגינוניים ובחקלאות חסרה הפטריה המיקוריטית? משום שהיא נפגעת מעיבוד הקרקע (הפיכה חוזרת שלה), חיטוי הקרקע, ההדברה והדישון.
לכן, כדי להשיב במהרה את המיקוריזה לקרקע ולשורשי הצמחים ניתן לפזר על שורשי הצמחים אבקה המכילה נבגים (כמו זרעים) של פטריה מיקורטית, וכך מזמנת ומזרזת את שיתוף הפעולה.
מה קיבלתם?
נבגי פטרית מיקוריזה מזן: Intraradices Glomus בריכוז גבוה של יחידות הדבקה איכותיות. הריכוז הגבוה של הפטריה מגדיל את סיכויי הצמחים המטופלים להתחבר לפטריה ולהנות מתרומתה. זה זן איכותי במיוחד של פטריה אנדומיקוריטית (כזו שממש חודרת לתוך שורשי הצמח) המתאים לתנאי הארץ ומתאים למגוון רחב של צמחים מכיוון שזהו זן קדמון.
אופן השימוש והערות חשובות
• אופן הדבקת הצמח - יש לאבק את גוש השורשים בשכבה דקה של האבקה לפני ששותלים אותו או כשמעבירים אותו לעציץ
• כדי להדביק עץ שכבר קיים בשטח, יש לשתול בצמוד אליו צמח המאובק בנבגים, כאשר הפטריה תתפוס ותתפשט בקרקע היא צפויה להיתקל בשורשי העץ ולהתחבר אליהם
• לצורך הקליטה, הפטריה צריכה טמפרטורת אדמה של 16-24 מעלות, לכן יש לעשות את ההדבקה במועדים החמים יותר של השנה(חודשים אפריל עד נובמבר)
• לא לשים קומפוסט בתוך בור השתילה. ניתן לשים קצת קומפוסט עילי בצלחת השתילה או אפילו להימנע מלשים קומפוסט בשנה הראשונה בכלל. הקומפוסט מזין
את הצמח והמיקרואורגניזמים שבו מתחרים עם המיקוריזה
• בכלל, יש להימנע משימוש בדשנים מסיסים (בעיקר זרחן) אשר מזינים את הצמח בכמות רבה שפוגעת ב"כדאיות" של הצמח לשתף פעולה עם המיקוריזה. לדשן
במידה, מעט בכל פעם, ובדשן אורגני אשר מתפרק לאט
• בטח זה ברור, אבל אין להשתמש בחומרי הדברה וקוטלי עשבים, זה הורג
• לדאוג שתמיד יהיה על הקרקע חיפוי אורגני – גזם, עלים, קש, צמחי חיפוי. החיפוי מאפשר חיים של פטריות ומיקרואורגניזמים בקרקע )בעיקר ע"י הגנה מפני
קרני השמש ושמירה על הקרקע לחה וקרירה( ומהווה מצע גידול ומזון לפטריות.
• אחרי השתילה יש להימנע מעיבוד והפרעות אדמה (חפירה, קילטור, חריש, דחיסה). הפרעות אלו קורעות את כורי התפטיר וחושפות את הפטרייה לאוויר יבש
ולקרני השמש
• כדי לחזק את התבססות המיקוריזה בקרקע, מומלץ לגדל קטניות וחיטה/שיבולת שועל בסביבת הצמחים המודבקים, לאפשר להם לגדול עד שמתייבשים. צמחים אלו מהווים בית גידול אידיאלי למיקוריזה ומאפשרים לה לגדול ולהפיץ כמות גדולה של נבגים בקרקע
• תנאי אחסון: מקום קריר, יבש וחשוך. בעת השתילה הקפידו על חשיפה מזערית של האבקה לשמש
איזה יופי שאתם מעשירים ומחיים את הקרקע ! בהצלחה !